Anglia na talerzu

W kuchni brytyjskiej, na talerzu znajdziemy głównie pieczone mięso, puddingi oraz różnorodne placki. Do najpopularniejszych dań kuchni angielskiej zaliczamy rybę z frytkami, jak także charakterystyczne śniadanie angielskie.

W innych krajach, kuchnia angielska uważana jest za kuchnię pozbawioną wyrazistych smaków i składającą się z produktów niskiej jakości. Anglicy nie przykładają wagi do posiłków, ponieważ najczęściej jedzą w biegu.

Kuchni tej nie zalicza się do zdrowych i szczególnie wykwintnych. Na tradycyjne angielskie śniadanie składają się: jajka sadzone, plastry smażonego boczku, tosty oraz pomidory.

Do tradycyjnych dań, serwowanych na obiad należą: jagnięcina w sosie miętowym, befsztyk oraz placki ziemniaczane w panierce. Najpopularniejszym deserem w Anglii jest pudding, mleczny smakołyk o konsystencji budyniu.

Jak wszyscy wiemy, popularna jest także angielska herbata, którą pija się każdego popołudnia. Jednak i ta tradycja przestała być przez Anglików w szczególny sposób celebrowana.