Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Domowe środki czystości - niezwykłe udogodnienia
Jak widać stworzenie domowymi sposobami środków do sprzątania jest nie zwykle łatwe i wygodne. Dzięki takim preparatom nasz dom będzie lśnił czystością i pachniał naturalnymi aromatami, a nie chemicznymi ulepszaczami i drażniącymi substancjami. Takie preparaty to oszczędność czasu, jaki musimy pośw
W Ameryce nie tylko fast food
Choć kuchnia amerykańska jest tłusta, niezdrowa i bardzo kaloryczna, to wbrew pozorom nie składa się tylko z fast foodów. W Ameryce spożywa się trzy posiłki dziennie- śniadanie, lunch i obiad. Na śniadanie zjada się tam płatki zbożowe lub mączne, naleśniki z maki pszennej lub kukurydzianej, polan
Maska regeneracyjna na dłonie
Dłonie najbardziej narażone na zniszczenia. Często się przesuszają, przez co nie estetycznie wyglądają. Problem dotyka całej ich powierzchni, ale również skórek wokół paznokci, tworząc bolesne zadziorki. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie kremu do rąk, ale również ich ochrona przed wiatrem i zimn
Czysta mikrofalówka oraz piekarnik
Kuchenka mikrofala oraz piekarnik to sprzęt bez którego ciężko wyobrazić sobie dzisiejszą kuchnie. Dzięki tym urządzeniom przygotowanie potraw jest niezwykle łatwe i szybkie. Wystarczy tylko włożyć naczynie z przygotowanym przez nas daniem lub zakupionym gotowym produktem i ustawić odpowiedni progr
Sposób na domowy peeling
Nasze ciało niezwykle szybko przejawia tendencje do przesuszenia, dzieje się tak na skutek zbyt małej ilości dostarczanych płynów, ale również nadmiernego opalania, czy stosowania złych preparatów do golenia. Jedynym sposobem na regeneracje takiej skóry jest intensywne jej nawilżenie i odżywienie.
Połówka cytryny niczym gumka do mazania
Świeża żółciutka cytryna idealnie poprawia smak ciepłej herbatki, doskonale nadaje się do smażonego łososia, a jej suszona skórka do puszystych ciast. Jednak jej właściwości wykraczają poza kulinarne stosowanie. Otóż, gdy przekroimy cytrynę na pół, mamy w rękach magiczną, jak ja na to mówię gumkę d
Indie w gębie!
Kuchnia indyjska charakteryzuje się niezastąpionym smakiem orientalnych przypraw. Do dań indyjskich dodaje się ogromną ilość suszonych przypraw, takich jak: goździki, koper, imbir, gałka muszkatołowa, koper i papryka chili. Potrawy hinduskie są ostre, albo bardzo ostre. Dania z południa różnią się
Anglia na talerzu
W kuchni brytyjskiej, na talerzu znajdziemy głównie pieczone mięso, puddingi oraz różnorodne placki. Do najpopularniejszych dań kuchni angielskiej zaliczamy rybę z frytkami, jak także charakterystyczne śniadanie angielskie. W innych krajach, kuchnia angielska uważana jest za kuchnię pozbawioną wyr
Kuchnia słowiańska, czyli jak je się na Ukrainie
W kuchni ukraińskiej, podobnie jak w pozostałych kuchniach słowiańskich dominują potrawy mączne, kasze i ziemniaki. Nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku jest chleb, a specjałem tej kuchni są hot dogi podawane z oryginalną pikantną, marynowaną marchewką, przygotowywaną według tradycyjnej recept
Boeuf Strogonow, bliny, pierogi… czyli kuchnia w Rosji
Kuchnia rosyjska łączy w sobie kultury Azji i Europy, a obecnie znajdziemy w niej wpływy kultury słowiańskiej, azjatyckiej, niemieckiej, francuskiej oraz tatarsko-mongolskiej. W kuchni rosyjskiej dominuje smak słodko kwaśny, a jego najlepszym przykładem może być kapuśniak, występujący w wielu odmia